11 Ocak 2017 Çarşamba

Dr. Hans Heinrich Lammers

Dr. Hans Heinrich Lammers

Hans Heinrich Lammers 27 Mayıs 1879 tarihinde Almanya’nın Yukarı Silezya bölgesinin Lublinitz kentinde doğmuştur. Breslau’da hukuk diplomasını ve 1904 yılında Heidelberg’de doktorasını aldıktan sonra 1912’de Beuthen, Yukarı Silezya’da yerel mahkeme (Amstgericht) hakimi olarak göreve başlamıştır. 29 Nisan 1913’te Elfriede Tepel ile Gliwice’de evlenmiştir. 1. Dünya Savaşı’na 1914’te gölüllü olarak Breslau’da, 4. Niederschlesischen Infanterie-Regiment Nr. 51 (4. Aşağı Silezya Piyade Alayı’nda katılmıştır. Yedek birliklerde Piyade Yüzbaşı (hauptmann der reserve)  görevi yapan Lammers yaralanmış ve tek gözünü kaybetmiştir. Savaştan I. ve II. sınıf Iron Cross (Demir Haç) madalyasıyla dönen Lammers, kariyerine avukat olarak devam etmiştir. Deutschnationale Volkspartei (DNVP, Alman Ulusal Halk Partisi) saflarına katılan Lammers, 1922 yılında İç İşleri Müsteşarlığı’na kadar yükselmiştir. Hitler’in Nazi Partisi’yle uzun dönem yakın işbirliğinde bulunan partisinden ayrılarak 1932’de Hitler’in partisine geçmiştir. 29 Eylül 1933’te SS’e katılmıştır. 

Yıllar içinde sürekli yükselmiş ve Ocak 1943’te Hitler’in yokluğunda kendisinin yerine vekalet edecek Kabine Başkanlığı’na kadar ilerlemiştir. Yazışmalarını “Heil Hitler” ile bitiren ilk yetkililerden biridir ve bu daha sonra mecburi hale gelecektir. Savaş hali olmasına karşın, yönetimde sıkça karşılaşılan iktidar mücadelelerinin içinde olmuş ancak etkin konumunu zamanla yitirmiştir. Avrupa’da savaşın sonlarına doğru Hitler, Göring’in kendisine darbe yapacağını düşünerek, bu girişimin içinde olduğunu düşündüğü Lammers’i de 23 Nisan 1945’te tutuklatmıştır. Hans Lammers’in çoktan infaz edildiğini düşünen eşi 8 Mayıs 1945’te intihar etmiş, kızı Ilse Hoffmann-Lammers de ondan iki gün sonra hayatına son vermiştir. Oysa Hans Lammers 12 Mayıs’ta Berchtesgaden’i terketmeye çalışırken Müttefik askerleri tarafından tutuklanmıştır. 


Nürnberg Davaları’nda yargılanan Lammers özellikle yahudilerle ilgili olarak Nihai Çözüm (Nedlösung) konusunda soykırım iddialarını reddetmişse de 20 yıl hapse mahkum olmuştur. Daha sonra cezası 10 yıla indirilmiş, 1951’de de cezaevinde yattığı süre gözönünde bulundurulmuş ve affedilerek Landsberg am Lech’teki hapishaneden salıverilmiştir. 4 Ocak 1962’de Düsseldorf’ta ölmüş, eşi ve kızıyla aynı yere gömülmüştür. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder