12 Ocak 2017 Perşembe

Hiranuma Kiichirō

Hiranuma Kiichirō

Hiranuma Kiichirō (Hiranuma soyismidir) 28 Eylül 1867’de bir samurayın oğlu olarak Okayama Bölgesi’nin Tsuyama şehrinde dünyaya gelmiştir. 1888’de daha sonra Tokyo’da bulunan İmparatorluk Üniversitesi İngiliz Hukuku bölümünden mezun olmuş ve Adalet Bakanlığı’nda çalışmaya başlamıştır.

Yolsuzluğa karşı mücadelesiyle adını duyuran Hiranuma, 1909’da 25 Japon Meclisi (Diet) üyesini rüşvet suçuyla mahkum ettirmesinin ardından kariyerinde hızlı bir yükselişe geçmiştir. Adalet Bakan Yardımcılığı, Başsavcılık gibi makamlarda bulunan Hiranuma 1915’te ise İçişleri Bakanı ile Başbakan’ı rüşvet şüphesi dolayısıyla istifa etmek zorunda bırakmıştır. Japon siyasi hayatında yolsuzluğa karşı açık bir mücadele içinde olan Hiranuma, bu tavrını komünizm, liberal demokrasi, sosyalizm gibi zararlı olduğunu düşündüğü yabancı etkilere karşı da takınmıştır. Milliyetçi siyasi bir örgüt olan Kokuhonsha’yı kurmuş, ve başka milliyetçi örgütlere de katılmış ve destek vermiştir.

1921’de Anayasa Mahkemesi Başkanı olan Hiranuma, 1923 senesinde kısa süreliğine Yamamato iktidarında Adalet Bakanlığı yapmış, bu süre zarfında da komünizm, sosyalizm ve diğer bölücü olduğunu düşündüğü siyasi görüşlerle mücadele etmek için kısaca Tokkō (Tokubetsu Kōtō Keisatsu, Özel Yüksek Polis) adındaki siyasi polis örgütünün kurulmasını sağlamıştır. Adalet Bakanlığı’ndan Senato Başkanlığı’na geçen Hiranuma, İmparator’un Danışmanlar Konseyi’ne de kabul edilmiş, 28 Ekim 1926’da kendisine danshaku (baron) ünvanı verilmiştir.

Bu görevde 10 seneden fazla bulunan Hiranuma, 1931’de Mançurya’nın istilasından sonra Mançuko’nun kurulmasına destek olmuş ve Japonya’nın Milletler Cemiyeti’nden çıkmasında rol oynamıştır. 1934 senesinde Tenjin Vakası olarak adlandırılan hisse senedi manipülasyon davasıyla Saitō Makoto başbakanlığındaki hükümetin devrilmesine yol açmıştır. Dava neticelendiğinde ortada bir usulsüzlük olmadığı ortaya çıksa da, hükümet halkın desteğini kaybetmiştir. 1936 yılında Danışma Konseyi Başkanlığı’na gelen Hiranuma 5 Ocak 1939’dan 30 Ağustos 1939’a kadar Başbakanlık yapmıştır. Sovyet tehdidine karşı anti-komünist bir birlik içinde olmayı istemekle birlikte, askeri bir ittifak kurulmasının Büyük Britanya ve ABD ile savaşa yol açacağını düşünmesinden ötürü buna yanaşmamıştır. Bu dönemde Japon ordularının büyük kısmı 2. Çin-Japon Savaşı’nda yer almaktadır. 23 Ağustos 1939’da Molotov-Ribbentrop Antlaşması’nın (Rus-Alman Saldırmazlık Paktı) imzalanması ve Japon güçlerinin Moğolistan’da Japon 6. Ordusu’nun Ruslar tarafından bozguna uğratılması nedeniyle Hiranuma istifasını sunmuştur.

İstifasından sonra gelen ikinci Konoe Fumimaro hükümetinde İçişleri Bakanlığı yapan Hiranuma bakanlığı süresince Devlet Şintoizmi'ni savunmuştur. Almanya, İtalya ve Japonya arasındaki üçlü ittifaka şiddetle karşı çıkan Hiranuma Ekim 1941’de başbakanın istifasıyla hükümetten ayrılmıştır. Gayriresmi olarak İmparator Hirohito’ya danışmanlık yapmaya devam eden Hiranuma, Nisan 1945’te tekrar Danışmanlar Konseyi Başkanı olmuştur. 


Savaştan sonra Amerikan güçleri tarafından tutuklanan Hiranuma, Uzakdoğu için Uluslararası Askeri Mahkeme (IMTFE) tarafından A Sınıfı Savaş Suçlusu olarak yargılanmış ve ömür boyu hapse mahkum olmuştur. 1952 yılında şartlı tahliye ile cezaevinden salınan Hiranuma kısa süre sonra 22 Ağustos 1952’de Tokyo’da ölmüş ve halen çokça tartışılan Yasukini Tapınağı’na defnedilmiştir. Halen Japon Temsilciler Meclisi üyesi olan Hiranuma Takeo’nun büyük dayısıdır ve kendisini evlat edinmiştir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder